Polévka v tykvi
Potřebujeme:
Tykev 4-5 kg,
5 krajíčků chleba,
30 dkg ementálu,
muškátový oříšek,
4 stroužky česneku,
1l smetany 33%,
petrželka,
pepř, sůl
Tykev otevřeme v horní části kruhovým otvorem, vnitřek zbavíme vláken a semínek, osolíme a opepříme. Vložíme trochu osmahlého chleba a na něj vrstvu sýra, přidáme petrželku, česnek a muškátový oříšek. Tento postup opakujeme až po naplnění 3/4 tykve. Vše zalijeme smetanou a zakryjeme vrškem tykve.
Vložíme do trouby a pečeme na 180° asi dvě hodiny. Po dvou hodinách, když začne měknout, ji můžeme vyndat z trouby, odklopíme vršek a dužninu tykve promícháme s obsahem. Polévku dochutíme podle chuti a polévku servírujeme přímo z tykve.
Náhledy fotografií ze složky Jiří Babica